bg
Chcę wiedzieć o...
Strona główna
Artykuły
UFG podsumował rok

UFG podsumował rok

Dodano: 2016-05-31
Publikator: Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny podał dane dotyczące wypłat odszkodowań osobom poszkodowanym w wypadkach spowodowanych przez nieubezpieczonych kierowców, bądź nieznanych sprawców w 2015 r. Wynika z nich, że powodowie średnio domagali się 72 tys. zł rekompensaty tytułem poniesionej szkody osobowej, przy czym ponad 90 proc. z nich dotyczyło roszczeń o finansową rekompensatę za cierpienia fizyczne i psychiczne.

UFG ustalił, że sądy zazwyczaj obniżają wysokość zasądzanego zadośćuczynienia średnio o 60 proc. wobec sumy, o jaką domagał się w pozwie poszkodowany. Co w efekcie dawało średnią wysokość zasądzanego odszkodowania w 2015 r. na poziomie 30 tys. zł. Kwota ta nie obejmuje odsetek ani kosztów procesowych. 

– W powszechnej świadomości funkcjonuje mit, że sądy przyznają – zgodnie z roszczeniami poszkodowanych – bardzo wysokie świadczenia za szkody osobowe. Nie do końca znajduje to jednak potwierdzenie w naszych statystykach. Pokazują one bowiem, że sądy bardzo starannie miarkują roszczenia za ból i cierpienie osób poszkodowanych w wypadkach drogowych i znacznie ograniczają – w stosunku do roszczeń – poziom kwot zasądzanych z polisy OC sprawcy wypadku – skomentowała Sława Cwalińska Weychert, wiceprezes Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Artykuły powiązane

Działalność gospodarcza wliczana do stażu pracy – nowe uprawnienia od 2026 roku

Od 1 stycznia 2026 roku osoby, które przez lata prowadziły własną działalność gospodarczą, uzyskają nowe p...

Ułatwienie zawierania codziennych umów dzięki systemowi teleinformatycznemu – nowelizacja ustawy

Projekt ustawy zakłada wprowadzenie nowego systemu teleinformatycznego, który ma wspierać zawieranie i przechowywanie po...

Brak regulacji dla kancelarii odszkodowawczych. Rzecznik Praw Obywatelskich wzywa Ministra Sprawiedliwości do działania

RPO kolejny raz zwraca się do Ministra Sprawiedliwości z pytaniem o postępy w przygotowaniu przepisów mających na celu o...