Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podał w zeszłym roku, że w oleju palmowym znajdują się czynniki rakotwórcze. Wyłaniają się one podczas podgrzewania oleju do temperatury 200 st. Celsjusza. Substancje mogą stworzyć zagrożenie u dzieci nawet po niewielkim spożyciu. Olej palmowy jest jednym ze składników produkcyjnych czekoladowego kremu Nutelli. Na początku tego roku włoska sieć marketów wycofała ten produkt z półek sklepowych. Wraz z decyzją włoskiego marketu zaczęły się problemy wizerunkowe firmy Ferrero – producenta słynnej Nutelli.
– Stworzenie Nutelli bez tego składnika sprawiłoby, że stałaby się jedynie substytutem dla prawdziwego produktu, byłby to krok w tył – powiedział Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero, w rozmowie z agencją Reutera. Na razie Ferrero rozpoczęło kampanię, która ma na celu przekonać konsumentów, że produkt nie jest szkodliwy dla zdrowia.
Michał Krukowski z AIG w związku z zamieszaniem wokół produktu Ferrero przypomina, że producenci towarów spożywczych mogą zabezpieczyć się od szkód na wypadek skażenia produktu spożywczego i konieczności wycofania tego towaru z dystrybucji dzięki ubezpieczeniu Contaminated Product Insurance (CPI).